Katarzyna Odrobińska
31 Lip

Mocno czekoladowe, wilgotne w środku, z kawałkami czekolady. Najlepsze czekoladowe ciasto z burakami!

Tego ciasta nie mogło tu zabraknąć! 

Przepis udoskonalałam kilka razy, żeby osiągnąć odpowieni balans między strukturą, wartością odżywczą i smakowitością. Cel osiągnięty! Ciasto zrobiło już furrorę na niejednej imprezie. Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami! 

Składniki:

120g mąki pełnoziarnistej pszennej (typ 1850)

tabliczka czekolady gorzkiej (100g)

100g ksylitolu/erytrytolu/cukru

250g ugotowanych buraków

1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

50g kakao

4 jajka

120g oleju rzepakowego

2-3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Buraki ugotować do miękkości, ostudzić. Do miski wrzucić suche składniki, wymieszać. Zblendować na gładką masę: olej, buraki, jajka. Przelać powstałą masę do suchych składników i wymieszać całość łyżką. 80g czekoladydrobno pokroić i wymieszać z masą i wlać do foremki (u mnie tortownica 24cm). Piec w 170 stopniach około 45 minut. Pozostałą czekoladę rozpuścić razem z mlekiem i posmarować ciasto powstałą polewą. Smacznego!

1 komentarz

Roksana  -  08 sierpnia, 2022 o godz. 19:20 odpowiedz

Polecam! Ciasto wyszło Nam znakomite, wszystkim smakowało! Na pewno wrócę do tego przepisu!

Twój komentarz




POKAŻ